|

KE STAŽENÍ
RECEPTY
CAPPUCCINO / ESPRESSO
Příprava Cappuccina
Cappuccino, či česky "kapučíno", je silná černá káva s našlehaným mlékem, poprášená mletou skořicí. Jméno
Cappuccino je italského původu. Vzniklo připodobněním tohoto nápoje k tvarově unikátním kapucím, které
nosili mniši kapucíni, příslušníci římskokatolického řádu. A právě ona kápě se začala používat k popisu
pěny, která se tvoří na povrchu Cappuccina. Zde si ukážeme, jak si připravit chutný šálek. K přípravě
použijeme kávovar.
Postup přípravy:
- K přípravě se používá tryska na mléko, která je součástí kávovaru. Nejvhodnější
mléko k přípravě je studené, polotučné, s obsahem tuku 1,5 %. Studené mléko totiž velmi dobře pění.
- Nalijte trochu mléka do pohárku. 1/3 až 2/3 šálku.
- Ponořte trysku přívodu páry do mléka. Trysku s parou přidržujte v mléce. Tvoří se spousta malých bublinek.
- Nyní připravte espresso.
- Zpěněné mléko opatrně vlijte do šálku s kávou (běžně se k tomuto účelu používá malá kávová lžička). V ideálním případě by se samotné
espresso mělo usadit mezi dvěma vrstvami mléka.
- Posypeme čepici z mléčné pěny kakaovým práškem, skořicí, či muškátovým oříškem. Nejen, že to Cappuccinu dodá tu správnou chuť, ale také
zabraňuje vzniku škraloupu.
- Váš šálek je hotov. Kvalitně připravené Cappuccino se pozná podle toho, že bublinková čepice vydrží v šálku až do posledního doušku.
Chyby při přípravě Cappuccina
Špatné vložení trysky.
Při špatném vložení trysky s parou do pohárku se mléko rozstřikuje na všechny strany. V takovém
případě je nutné trysku více ponořit. V opačném případě, kdy je tryska ponořená velmi hluboko, se tvoří
příliš velké bublinky, které se rychle rozpadají.
|
|
|
|
|